1654

Brouwerij op de appelhoek

We kunnen met zekerheid bevestigen dat er een brouwerijactiviteit was op de appelhoek in Melle sedert 1654.

1902

LEON HUYGHE

In 1902 kwam Leon Huyghe van Poperinge naar Melle, waar hij in de plaatselijke brouwerij op de appelhoek werk vond. Leon Had altijd inspiratie gevonden in de brouwerswereld. Hij was trouwens getrouwd met Delfina Van Doorselaer, brouwersdochter uit Wolvertem.

1913

flessen en oorlog

In 1913 werd de mouterijafdeling afgeschaft en de plaats werd benut om een flessenafvulling in te richten. Zoals in de meeste brouwerijen kende men ook hier moeilijke tijden gedurende de oorlog 1914/18. Na de oorlog zorgde de familie Huyghe ervoor dat de koperen brouwketels die opgeëist waren zo vlug mogelijk werden vervangen door nieuwe. (waarvan trouwens één koperen koepel boven de toog van het museum pronkt)

1921

de eerste vrachtwagen

De eerste vrachtwagen reed in 1921 de brouwerij uit. Leon en Delfina hadden 2 kinderen: Albert Huyghe huwde met Myriam Lammens (industriëlen uit Wetteren) en Marie-Louise huwde met Louis Droesbeque, brouwerszoon uit Zottegem. Albert Huyghe en Louis Droesbeque kwamen rond 1925 in het bedrijf. In 1928 werden de gebouwen langs de Eikerwegel afgebroken en in de plaats daarvan kwam een betonnen constructie waarin de koel-en gistinstallaties werden ondergebracht.

1936

de trots van de brouwerij

In 1936 begon men met de bouw van de nieuw complex gelegen langs de Geraardbergsesteenweg dat in 1939
de nieuwe brouwerij zou herbergen. Deze brouwzaal is nog steeds de trots van de brouwerij. In 1938 werd de benaming "Den Appel" vervangen door PVBA brouwerij Leon Huyghe.

1988

GEBOORTE VAN DELIRIUM

Op 26 december 1988 werd voor de eerste maal "Delirium tremens" gebrouwen. Het brouwersteam produceerde dit blond bier (Alc. 8,5% Vol) op aandringen van Italië. De eigenheid van Delirium is naast haar 3 verschillende gisten haar heel originele verpakking dat op keuls aardewerk doet denken. Het etiket verbeeldt op een originele manier de verschillende fasen van de delirium. Het roze olifantje was geboren.

1992

CONFRéRIE VAN DE ROZE OLIFANT

Om de verkoop van de Melse bieren en in het bijzonder de Delirium te ondersteunen werd onder impuls van Jean De Laet de Confrérie van de Roze olifant in april opgericht: 12 leden vormden de eerste grote raad. Alain De Laet (zoon van Jean De Laet en vierde generatie) vervoegt de familiale brouwerij als productiemanager. In mei wordt de grootste investering van de Huyghe geschiedenis gerealiseerd: met een budget van 120 miljoen werden 2400m² magazijnen en burelen bijgebouwd, een nieuwe ultramoderne bottelarij van 15.000 flessen per uur en nieuwe warme kamers ingehuldigd.

1997

Best Beer in the World

In 1997 werd het paradepaardje Delirium Tremens uitgeroepen tot beste bier ter wereld door de Amerikaanse beerhunter Stuart A. Kallen. Deze wereld bekroning werd in 1998 bevestigd met een gouden medaille op het "world beer championship van Chicago".

1999

Delirium Nocturnum

Delirium Tremens is jarig en daarvoor krijgt het een zusje bij: "Delirium Nocturnum", een bruintje van 8,5% met nagisting op de fles.

2000

Delirium Noël

Een jaar van grote verbouwingen. De brouwerij vernieuwt haar volledige gist-en lagercapaciteit: 16 cilindro-conische gistingtanks (van 100 tot 600Hl capaciteit) worden in een nieuwe ruimte geplaatst. De oude lagerkelder wordt volledig ontmanteld. Op 5 februari ontvangt de brouwerij alle brouwers van België voor het feest van koning Gambrinus (Ridderschap van de Roerstok). Nieuwe bieren komen er opnieuw bij: Delirium Christmas, een amberkleurig biertje van 10%, loopt als een trein in de USA.

2010

Delirium Red

In 2010 introduceert brouwerij Huyghe een wereldprimeur. Zij ontwikkelt Mongozo Premium Pilsener dat glutenvrij, Max Havelaar fairtrade en biologisch gecertificeerd is. De kwaliteit van de bieren wordt verder gefinaliseerd en dit wordt beloond met een medailleregen voor vele bieren. Naast Mongozo vinden de nieuwe bieren Artvelde Premier Cru en Delirium Red een plaats in het Huyghe gamma. Een zwaar rood vruchten bier van 8% Abv. Zacht fruitig aroma, met hints van amandel, mild zure krieken en kersen in de neus.

2013

Deliria

In 2013 werd voor het eerst Deliria geïntroduceerd, een bier door vrouwen gebrouwen voor alle bierliefhebbers. Ook ontketende zich een prijzenregen voor de bieren van de brouwerij. Internationaal werden maar liefst 13 medailles in de wacht gesleept voor Delirium Tremens, La Guillotine, Mongozo, Deliria en de Floris bieren. De groei van de brouwerij gaat door. In 2013 wordt opnieuw 7% meer omzet gerealiseerd.

2014

Delirium Argentum

Speciaalbier gecreëerd nav het vijfentwintig jarig bestaan van de Delirium Tremens. Gebrouwen met 6 verschillende hoppen waarvan 3 met dry-hopping. Volmondig, intens en touch karamel. Kruidig, citrusachtige bitterheid. Complexe en zeer aangename, frisse, volle en bitterige afdronk.

2019

DELIRIUM BLACK

Delirium Nocturnum en Delirium Noël die voor een periode van 9 maanden rijpen in eiken Bourbon vaten.
Met zijn 11,8 % alc is dit het zwaarste bier van de brouwerij.

Beschrijving: amber, gerijpt op eikenhouten bourbon vat
Kleur: diep amber
Aroma: vanille, alcohol, kruidig
Smaak: karamel, bourbon, vanille, een toets amandel Nasmaak: alcoholisch, houttonen, zacht bitterig
ja
To visit this website you must be 18 years or older.
I am 18 years or older