Brouwerij Huyghe opent beschutte werkplaats integraal in bedrijf

Nieuws

Vandaag gooide brouwerij Huyghe de deuren open van het atelier waar het 15-koppig team van de beschutte werkplaats (of maatwerkbedrijf) Ryhove sinds kort werkzaam is. Door deze mensen full-time onder te brengen in het bedrijf, zorgt de brouwerij voor een primeur in België. Deze beslissing past alvast in een continu streven naar een steeds duurzamer profiel en hiermee zet Huyghe zijn ambitie kracht bij om de meest duurzame brouwer van België te worden.

Dat het de brouwerij menens is om de groenste brouwer van België te worden, blijkt alvast uit de ellenlange realisaties. De brouwerij heeft met Mongozo een fairtrade bier in zijn portfolio dat bovendien ook biologisch en glutenvrij is. Daarnaast heeft de brouwerij sinds 2011 meer dan 10 miljoen Euro geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur die niet alleen efficiënter werkt, maar bovendien ook veel milieuvriendelijker is. Zo is het stoom-verbruik met 58% afgenomen, het elektriciteitsverbruik met 32%, waterverbruik met 36% en er worden 10% minder grondstoffen gebruikt. Sinds 2008 is het CO2-gebruik per hectoliter afgevuld bier ook spectaculair gedaald: -73% sinds 2008 ofte 3260 ton CO2 minder. Maar er is meer: dankzij de geïnstalleerde zonnepanelen voorziet Huyghe reeds voor 20% in eigen energievoorziening en het is de bedoeling dit aandeel nog te verhogen. En daarnaast zijn er nog tal van milieuvriendelijkere ingrepen zoals onder meer een stoomketel op aardgas, nieuwe waterzuiveringsinstallatie en nieuwe filtratie-units, …

Sociale tewerkstelling
De brouwerij heeft er echter ook altijd een punt van gemaakt om duurzaamheid verder te laten reiken dan enkel de infrastructuur. Duurzaamheid betekent ook maatschappelijk verantwoord ondernemen op sociaal vlak en ook daar levert de brouwerij de nodige inspanningen. Lokale initiatieven zoals de jeugdvormingsdienst vzw Habbekrats worden financieel ondersteund, de Confrérie van de Roze Olifant steunt ook al jaren het psychiatrisch centrum Caritas in Melle en de brouwerij kiest ook al jaren bewust voor lokale sociale tewerkstelling.

Al meer dan 10 jaar lang werkt de brouwerij immers samen met de beschutte werkplaats Ryhove in Merelbeke om de kartonnen exportverpakkingen voor Delirium Tremens en La Guillotine te laten vouwen. Hierdoor zijn er dag in, dag uit een 15-tal mensen bij de beschutte werkplaats werkzaam voor de brouwerij. Het leverde Huyghe ook de titel op van Ambassadeur van de Vlaamse Beschutte Tewerkstelling. Wanneer Huyghe eind 2014 een nieuwe loods bouwt, wordt er besloten om een gedeelte te reserveren voor de beschutte werkplaats, zodat ze ter plekke de verpakkingen kunnen vouwen. Hierdoor kan de brouwerij 2 transporten per dag van en naar de beschutte werkplaats schrappen, wat haar duurzaam profiel alleen maar versterkt. Alain De Laet, gedelegeerd bestuurder van de brouwerij, verduidelijkt: “Er bestaan voldoende mechanische alternatieven om die dozen te vouwen en we hebben er ook de ruimte voor, maar we hebben er altijd bewust voor gekozen om geen machines te installeren en deze job uit te besteden aan een maatwerkbedrijf. Gezien de export blijft stijgen, is ook het werk voor maatwerkbedrijf Ryhove evenredig mee blijven groeien. We zijn er dan ook fier op dat we vandaag een team van een 15-tal mensen fulltime kunnen onderbrengen in ons bedrijf en we zijn van plan om dit aantal nog te verhogen."

Het 15-koppig team werkt vandaag in een atelier van 450 m2 dat speciaal voor hen voorzien werd, maar Alain De Laet ziet het nog grootser: “Binnen Ryhove zijn er zelfs wachtlijsten om bij ons aan de slag te kunnen gaan en het enthousiasme van die mensen werkt zo inspirerend dat we besloten hebben om nog meer mensen de kans te bieden hier te werken. In de nieuwe loods die eind dit jaar zal klaar zijn, voorzien we een nog grotere ruimte voor hen (2000 m2), zodat ze nog meer werkruimte hebben en we op die manier nog meer ons steentje kunnen bijdragen."

Brouwerij Huyghe is – voor zover het weet - de allereerste in België om een team van een maatwerkbedrijf full-time te integreren in het eigen bedrijf en de brouwerij hoopt hiermee ook inspirerend te zijn voor andere bedrijven, zodat ook zij dezelfde stap zetten.

nl
Om deze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.
Ik ben 18 jaar of ouder