Loading
Loading ...
Navigation
Belgian Family Brewers Logo
Habbekrats Logo
29-09-2014

Mongozo Premium Pilsener beste glutenvrije pils op World Beer Awards

Op de prestigieuze World Beer Awards 2014 werd Mongozo Premium Pilsener van Brouwerij Huyghe verkozen tot Europe's Best Gluten-Free Beer. Opnieuw een opsteker van formaat voor de brouwerij die tot doel heeft om de meest duurzame brouwerij van het land te worden.

In België zou naar schatting 1 persoon op 300 te maken hebben met glutenintolerantie. Hoewel het nog steeds een nichemarkt blijft, vind je hier en daar toch al een glutenvrije pils terug. Die worden vaak gebrouwen met glutenvrije grondstoffen (teff, rijst, sorghum, quinoa, …), maar het betreft een zeer arbeids- en energie-intensief proces en de aparte grondstoffen hebben ook hun impact op de smaak. Daarom ontwikkelde brouwerij Huyghe zelf een eigen uniek brouwproces, waarbij er weliswaar gebrouwen wordt met gerstemout – net zoals bij normale bieren - maar waarbij de gluten tijdens het brouwproces afgebroken worden. Hierdoor krijg je dus een glutenvrij bier, maar met dezelfde grondstoffen als een normaal bier. Dit bier wordt op de markt gebracht onder de naam Mongozo Premium Pilsner. Naast glutenvrij draagt het bier trouwens ook een biologisch en fair trade label, wat het helemaal uniek maakt.

En dit bier won dus in de categorie 'Europa's Beste Glutenvrije Pils' op de World Beer Awards. Het is trouwens niet de eerste keer dat Mongozo Premium Pilsner in de prijzen valt. Vorig jaar werd het bier ook al verkozen tot beste glutenvrije pils op de World Beer Awards. Voor Alain De Laet, gedelegeerd bestuurder van brouwerij Huyghe, is dit een opsteker van formaat: "We hebben jarenlang gewerkt om tot een goede glutenvrije pils te komen, met behoud van smaak. Dat is een behoorlijke uitdaging, omdat precies de gluten in de granen de smaak van het bier bepalen. Ons pils wordt inmiddels geëxporteerd naar tientallen landen over de hele wereld. Het winnen van deze prijs is nog maar eens een bekroning voor ons doorzettingsvermogen gedurende jaren. Het feit dat we ons eigen glutenvrij brouwproces ontwikkelden, toont ook aan dat we een innovatieve brouwerij zijn. Dat Mongozo Premium Pilsener bovendien een biologisch en fair trade label draagt, versterkt dan weer het duurzame karakter van onze brouwerij"

Naar overzicht
Mongozo Premium Pilsener beste glutenvrije pils op World Beer Awards